Apartament nou sau vechi in Sibiu? Avantaje si dezavantajeJul 21, 2019

Apartament nou sau vechi in Sibiu? Avantaje si dezavantaje

Sunt multe aspecte de luat in calcul atunci cand vrei sa achizitionezi un apartament, indiferent daca discutam despre o investitie sau o locuinta personala.

Printre primele criterii pe care cumparatorii le iau in calcul se afla numarul de camere, compartimentarea si zona. Dupa ce aceste lucruri au fost stabilite, mai ramane o singura dilema: apartament nou – orice imobil construit dupa anul 2000 – sau vechi?

Diferentele sunt semnificative si de obicei sunt puse in balanta in functie de pret.

Particularitati ale principalelor cartiere din Sibiu atunci cand vorbim de apartamente noi sau vechi

In zona centrala, spre exemplu, pretul unui apartament nou este cu aproximativ 230euro/mp mai mare decat pretul unui apartament vechi. Principala cauza ar fi existenta limitata a terenurilor pe care se pot construi ansambluri rezidentiale in centru. Totodata investitorii romani sau straini se orienteaza in principal spre zona centrala datorita facilitatilor si doresc constructii noi in special pentru chirii in regim hotelier. Pe de alta parte, in centrul Sibiului multe dintre cladirile vechi sufera o degradare semnificativa, ceea ce poate descuraja intentia de cumparare.

Selimbar, Calea Cisnadiei si Calea Surii Mici in schimb, sunt cartiere ofertante in ceea ce priveste posibilitatea de a realiza constructii noi. Dovada sta in ansamblurile rezidentiale recent construite in zona. In ofertele Welhome.ro peste 90% dintre apartamente sunt constructii noi, insa acestea se gasesc preponderent in zonele limitrofe ale Sibiului.

Avantaje si dezavantaje in alegerea apartamentului in constructii noi sau vechi

Avantajele apartamentelor in constructii noi

  • Constructiile noi sunt realizate din materiale moderne si cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie.
  • Instalatiile noi si izolatiile foarte bine realizate sunt cu siguranta avantaje importante.
  • Tot ceea ce tine de interior este gandit in asentimentul vietii moderne: spatii generoase, lumina naturala din abundenta, compartimentare open-space.
  • Spatiile recreative sunt si ele un plus in constructiile noi: balcoane sau terase cu suprafete impresionante.
  • Lifturi moderne si incapatoare, parcari subterane, spatii comerciale la parterul blocului si sa nu uitam de spatiile comune, care aduc un plus de culoare vietii sociale

Constructiile noi sunt preferate in general de persoane tinere, care au o mai mare mobilitate si nu se simt deranjate de faptul ca locuiesc la marginea cartierului, considerand celelalte avantaje mai importante.

In ceea ce priveste creditarea, putem spune ca statul favorizeaza achizitia de apartamente noi. Constructiile cu extrase de carte funciara obtinute inainte de 2010 pot beneficia de o finantare maxima de 57.000 euro, in timp ce constructiile cu extrase de carte funciara primite dupa 2010 pot fi finantate prin creditul Prima Casa cu sume de pana la 66.000 euro.

Dezavantajele apartamentelor in constructii noi

  • Apartamente in constructiile noi se gasesc foarte greu in zone centrale, ar daca le gasim atunci vom avea surpriza unor preturi mult prea mari.
  • Este posibil ca locatarii sa depinda de masina personala, intrucat accesul spre mijloacele de transport in comun poate fi o problema la inceput.
  • Apartamentele noi vin la pachet cu riscul zonei – daca aceasta nu este inchisa, o perioada este posibil sa functioneze un santier in zona.
  • In primii ani de la incetarea lucrarilor, cladirea are nevoie de un timp ca sa se aseze, astfel pot aparea fisuri in peretii imobilului.

Avantajele apartamentelor in constructii vechi

Apartamentele vechi ofera locatarilor acces facil spre punctele de interes ale zonei: magazine, scoli, institutii, ceea ce ii atrage si pe investitori. Un student, spre exemplu, va pune pe primul plan locatia apartamentului si nu vechimea acestuia. Transportul in comun nu va reprezenta o problema, iar zona este inchisa si sigura, astfel cel mai probabil nu vor exista modificari majore de peisaj

Dezavantajele apartamentelor in constructii vechi

In general, apartamentele vechi au nevoie de lucrari de renovare. Acest lucru poate fi putin complicat in cazul in care apartamentul a fost achizitionat prin credit Ipotecar. Este nevoie de acordul bancii pentru modificari majore, insa discutam despre lucrari care implica structura apartamentului

In viitor, terenurile si spatiile potrivite pentru constructia de ansambluri rezidentiale din centrul orasului, dar si din cartierele vechi ale Sibiului raman limitate. Acest lucru va determina in primul rand o dezvoltare a acestuia spre exterior.

Deoarece avantaje si dezavantaje exista in cazul tuturor criteriilor importante, in final, fiecare cumparator le va cantari la momentul deciziei in functie de propriile nevoi.

Pentru indrumare si sprijin in procesul de cautare si achizitie a unui apartament, poti apela cu incredere la expertii Welhome.

Catalog Welhome

Ansambluri rezidentiale din Sibiu

*Peste 200 de apartamente in portofoliu

Bogdan Welhome

Bogdan

Contacteaza un expert imobiliar pentru o consultatie

0756 116 821

Descarca GRATUIT brosura

Completeaza detaliile de contact pentru a descarca prezentarea